2013

Sasterawanara Keraton: Kembara Menganyam Kata

Sasterawanara Keraton
Hazwan Ariff Hakimi
Karyawan Publishing House
2012
57

Diterbitkan dalam Utusan Malaysia bertarikh 13 Oktober 2013

Kembara ialah pergerakan dan penjelajahan, baik yang berlaku secara jasmani – bergerak dari satu tempat ke tempat lain – mahupun secara maknawi membabitkan anjakan kefahaman intelek dan peningkatan makam kerohanian. Semacam trend masa kini, pelbagai pihak ghairah menghasilkan travelog hasil daripada kembara yang dilalui. Sebaliknya, saudara Hazwan Ariff Hakimi memilih untuk merakam kembaranya dalam dunia penulisan puisi menerusi kumpulan puisi 33 Puisi Kembara: Sasterawanara Keraton.

Susunan puisi mengikut tahun puisi-puisi ini ditulis dari tahun 2003 hingga 2011, menyerlahkan unsur kembara seorang penulis muda. Sebagai arkitek yang baru sahaja menyelesaikan pengajiannya di Nottingham, sebahagian besar puisi-puisi yang dimuatkan dalam kumpulan ini lahir di tanah Inggeris kecuali puisi-puisi awal dan beberapa puisi lewat kembaranya ke beberapa tempat seperti Paris, Istanbul dan Ljubljana. Kumpulan puisi ini mengandungi rakaman pandangan penulis seputar pelbagai isu-isu kemanusiaan, siasah, sastera dan puisi-puisi yang berunsur Islam.

Read More »Sasterawanara Keraton: Kembara Menganyam Kata

Rihlah Ilmiah: Seorang Penuntut Ilmu Kepada Sang Guru

Rihlah Ilmiah: dari Neomodernisme ke Islamisasi Ilmu Kontemporer
Wan Mohd Nor Wan Daud, Adian Husaini
Center for Advanced Studies on Islam, Science and Civilisation (CASIS)
2012
474

Ternyata menulis memoir bukanlah sesuatu yang sukar. Lihat sahaja rak kedai buku dapat kita lihat pelbagai memoir dan biografi khususnya tokoh-tokoh politik, tidak kurang juga tokoh korporat, seniman dan sasterawan. Namun jarang sekali kita dapati biografi seorang sarjana atau ilmuan seperti Rihlah Ilmiah ini, mengungkap pengalaman ilmiahnya untuk dicontohi masyarakat umum.

Pengalaman berguru dengan dua sarjana Muslim kontemporari — Prof. Fazlur Rahman dan Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas — menjadikan memoir Prof. Wan Mohd Nor Wan Daud ini menarik untuk ditatapi masyarakat Malaysia.

Memoir ini disusun berdasarkan soalan-soalan tertentu yang mencakupi aspek kehidupan dan perjalanan ilmiah beliau di United States (US), turut menyentuh beberapa perkara seperti  perihal International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC) dan bersangkut-paut budaya ilmu. Tambah menarik ialah persoalan-persoalan berat ini ditangani secara santai oleh Prof. Wan, ditambah dengan sisipan surat, kertas kerja bahkan puisi-puisi yang beliau karang.

Read More »Rihlah Ilmiah: Seorang Penuntut Ilmu Kepada Sang Guru

#BacaMerdeka: Merdeka dengan Darah dalam Api

Memoir Ahmad Boestamam: Merdeka dengan Darah dalam Api
Ahmad Boestamam
Penerbit UKM
2004

Memoir Ahmad Boestamam: Merdeka dengan Darah dalam Api yang diterbitkan sekitar 2004 pernah saya sikapi dengan hati-hati. Pertama, dek tebal dan harganya tak lupa juga pada penglibatan beliau dalam gerakan kiri.

Empat Buku Dalam Satu

Memoir ini mengumpulkan tiga biografi beliau, iaitu Lambaian dari Puncak, Merintis Jalan ke Puncak dan juga Tujuh Tahun Malam Memanjang. Tidak lengkap memoir ini tanpa disertakan manifesto perjuangan beliau yang terkenal, iaitu Testament Politik A.P.I: Merdeka dengan Darah yang terbit sekitar tahun 1946, yang menjadi asbab penahanan beliau kali kedua dan pengharaman gerakan kiri seperti PKMM dan API.

Memoir ini menyusun kembali biografi beliau mengikut kronologi, dimulai zaman pra-Jepun dan pentadbiran Jepun, sesudah Jepun dan British kembali mentadbir dan akhirnya penahanan beliau sesudah Undang-Undang Darurat diisytiharkan.

Tan Sri A. Samad Ismail menulis kata pengantar yang sangat baik, sama ada ia menimbulkan persoalan untuk dicari dalam memoir sahabat beliau ini mahupun menyinggung isu-isu yang tidak disentuh oleh Ahmad Boestamam, nama sebenarnya Abdullah Thani Raja Kechil. Antara yang menarik dalam kata pengantarnya adalah:

  1. Kekuatan tokoh-tokoh gerakan kiri Melayu
  2. Siapakah tokoh yang banyak mempengaruhi Abdullah Thani hinggakan memakai nama “Ahmad Boestamam”?
  3. Kewajaran PKMM keluar dari gabungan persatuan Melayu yang kini dikenali sebagai UMNO
  4. Siapakah saingan sebenar bagi PKMM?
Read More »#BacaMerdeka: Merdeka dengan Darah dalam Api