2021

Merenung Seni Befikir yang Hilang #SBYH

Seni Berfikir Yang Hilang
Hasrizal Abdul Jamil
Philosophy
Iman Publication Sdn Bhd
20/01/2020
252

Mungkin telah sampai masa untuk kita berpatah balik selangkah ke belakang dalam melihat semua isu ini. Mengapakah ia mencetuskan pelbagai konflik? 

Sebagai ‘pengikut’ tulisan-tulisan Ustaz Hasrizal Abdul Jamil di blog mahupun karya-karyanya yang terdahulu, topik-topik yang disentuh dalam buku Seni Berfikir yang Hilang pada tahun 2020 bukanlah sesuatu yang terlalu asing buat saya secara peribadi.

Adakalanya seolah-olah mengimbau beberapa kuliah beliau yang sempat diikuti, terutamanya di Khalifah Model School Ampang.

Apa yang cuba disampaikan oleh penulis kepada pembaca adalah beberapa huraian beliau mengenai kitab kecil yang dikarang oleh Syeikh Prof. Dr. Yusuf al-Qaradawi bertajuk Thaqafah Al-Da’iyah. Karya ini boleh dikatakan kurang menjadi perhatian dalam konteks masyarakat Malaysia. Namun begitu, masih terdapat penerbit yang telah menterjemahkan kitab ini ke bahasa Melayu dengan judul Tazkirah Para Pendakwah, yang pada hematnya kurang menjelaskan makna thaqafah dalam judul asalnya.

Agama merupakan salah satu inti kepada masyarakat kita, terutamanya bangsa Melayu. Persoalan-persoalan kehidupan baik dari sudut kebersihan, makan minum, jual beli, bahkan prosedur perubatan masa kini tidak pernah lari dari perbahasan agama yang kuat. Halal atau haram, patuh syariah atau tidak.

‘Seni Berfikir’ atau ‘Berfikir’ yang hilang?

Dari satu sudut pandangan, hal ini menunjukkan peningkatan kesedaran beragama dalam masyarakat. Alhamdulillah.

Read More »Merenung Seni Befikir yang Hilang #SBYH