Beberapa Ingatan daripada Penat

Muhammad Fakhruddin
Latest posts by Muhammad Fakhruddin (see all)

Menjadi dewasa ada kalanya menjadikan kita terlupa cara untuk bahagia

(Penat, muka surat 24)

Sejak 2020 hingga kini, dunia masih lagi sedang menyembuh daripada pandemik COVID-19. Banyak cabaran yang kita tempuhi dalam tempoh itu, hinggakan kita berasa tiga tahun tersebut umpama episod kehidupan yang ‘hilang’ daripada kita. Tidak lupa juga kepada saudara-mara dan sahabat handai yang telah mendahului kita ke alam baqa’, al-Fatihah.

Dalam tempoh yang sama juga, saya tidak terlepas daripada mengalami roller coaster tersendiri. Cukuplah untuk saya coretkan di sini bahawa dari hari ke hari, saya semakin sukar fokus untuk membaca apatah lagi menyudahkan draf-draf pos untuk blog ini.

Penulis buku Penat, Dr. Alizi Alias cuba membawa pembaca untuk memahami keadaan languishing atau lesu. Kelesuan ini merujuk kepada keadaan mental yang tidak sihat, tetapi tidak mempunyai penyakit mental. Keadaan ini sering kali disamakan dengan kemurungan.

Beberapa tanda kelesuan ini seperti:

  • rasa tidak bermotivasi lebih daripada kebiasaan;
  • sukar memberik fokus kepada tugasan tertentu;
  • rasa sangat penat walaupun tidak melakukan kerja berat; dan
  • hilang minat terhadap sesuatu yang digemari sebelum ini.

Penat mengetengahkan beberapa perkara yang nampak biasa, tetapi signifikan dalam menghadapi kelesuan emosi ini.

  1. Emosi negatif perlu diraikan dan diuruskan dengan sebaiknya. Berlebihan atau membiarkan diri dalam emosi negatif terlalu lama akan menjadikan diri kita kemurungan, pemarah atau pendendam.
  2. Membaiki elemen Positive emotion, Engagement, Relationship, Meaning dan Acomplishment (PERMA) dalam kehidupan seharian kita.
  3. Celebrate small successes. The process is equally, if not more important than the outcome itself.

Tiga perkara utama yang saya catatkan boleh dirumuskan sebagai membina kesyukuran dalam diri kita. Dalam kesibukan kita memenuhi KPI pekerjaan mahupun harapan orang tersayang, wujudkan rasa syukur atas nikmat kesihatan, nikmat rezeki, nikmat ahli keluarga dan rakan-rakan yang mendukung kita.

Semoga kita tidak berputus asa dan terus mekar dalam kehidupan masing-masing.

PENAT: Bagaimana Mengurus Emosi, Tenaga & Tekanan Dalam Menempuhi Alam Dewasa Book Cover PENAT: Bagaimana Mengurus Emosi, Tenaga & Tekanan Dalam Menempuhi Alam Dewasa
Dr. Alizi Alias
Self-Help
IMAN Publication Sdn Bhd
2022
204

Rasa macam baru semalam hari Jumaat, esok dah Isnin, kena masuk kerja semula. Sekali lagi perlu menempuh minggu yang panjang. Rupanya menjadi dewasa tidak mudah. Penat, emosi kacau dan adakalanya rasa hilang arah. Tenggelam dalam rutin harian sehingga kita sendiri tidak tahu, apakah makna semuanya lagi. 


Posted

in

by

Comments

One response to “Beberapa Ingatan daripada Penat”

  1. GDIZ avatar

    Hi! Sorry i just curious, what template did you use for your website? I want to use it on my website at https://www.gdiz.eu.org

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.